Vapputunnelmissa

Vappu on yleensä perheessämme yksi odotetuimmista juhlista, koska olemme kymmeniä vuosia viettäneet vapunpäivää yhdessä koko laajennetun perheen kanssa vappulounaalla. Hyvä ruoka, musiikkia, tanssia, snapseja ja juomalauluja - siinä vapun ainekset. Nyt vieteään jo toista korona-ajan vappua, joten piti jälleen keksiä jotain muuta.


Mikä olisi sen perinteisempää kuin munkkien paistaminen? Munkeista saa vielä maukkaampia, jos pullataikina voi kohota yön yli jääkaapissa. Silloin neste saa taikinaa tehdessä olla kylmää, aivan kuten yön yli sämpylöissäkin. Taikina vain paranee, kun se saa kypsyä. Kohotusaika on pidempi kylmän taikinan kanssa leipoessa. Pullat voivat kohota vedolta suojatussa paikassa, esimerkiksi saunassa (2-3 h), joka ei ole päällä - tai uunissa (40 astetta, 45 minuuttia). Rasvakeitin olisi ihana paistamiseen, mutta menee toki näin perinteisesti hellallakin. Paistetut munkit voi pakastaa ja sokeroida ne myöhemmin, kunhan munkit hieman lämmittää ennen sokerointia. Parasta munkki on aivan tuoreeltaan!

 

 
 


Ja kun uppopaistohommiin ryhdyttiin, halusimme kokeilla myös Friend & Burgerin ranskiksia ruuan lisukkeeksi. Tämä ei todellakaan ole mikään pikaruoka! Hyvät Rosamundaperunat pestiin ja leikattiin sopiviksi tikuiksi. Ensimmäisessä vaiheessa perunat kiehautettiin vedessä viitisen minuuttia, valutettin hyvin ja laitettiin kylmään jäähtymään. Ulkona oli vapun kunniaksi juuri sopiva jääkaappilämpötila, joten ensimmäinen friteeraus ehdittiin tekemään vielä samana iltana. Toinen friteeraus tehtiin juuri sopivaan aikaan ennen ateriaa seuraavana päivänä. Ranskalaiset voisi pakastaa ensimmäisen friteerauksen jälkeen, joten nämä voisi valmistella puolivalmiiksi ennalta. Ranskalaiset onnistuivat aivan yli odotusten - suosittelen kokeilemaan!

Perunoiden ja pihvien seuraksi teimme aiolin auringonkukkaöljystä kokki Rick Steinin opastuksen mukaan ohjelmasta ruokamatka Ranskaan. Resepti menee suurin piirtein näin:

3 keltuaista
1 tl Dijon sinappia
1-2 valkosipulin kynttä

Sekoitetaan sauvasekottimella ja valutetaan joukkoon ohuena nauhana sopiva määrä auringonkukkaöljyä. Maista välillä, koostumus on hyvä silloin, kun valkosipuli ei enää maistu liian ärhäkkänä. Maku on todella paljon parempi auringonkukkaöljystä tehtynä kuin oliiviöljystä. Oliiviöljy maku työntyy vahvana läpi, joten tästä tulee pehmeämpää. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Aioli sitoo ruuan ainekset täydellisesti yhteen. Ohjelmassa sitä suositeltiin muun muassa kalan lisukkeeksi.


 

 Kommentit