Yön yli sämpylät

Mikä on ihanampaa arkiaamuna kuin tuore, itse paistettu sämpylä? Se tuo ylellisyyden tuntua tavalliseen päivään. Monen muun tavoin olen tykästynyt yön yli kohoavaan sämpylätaikinaan. 


Taikina on helppo ja nopea tehdä, aineet vain sekoitetaan kulhossa, ei vaivata. Olen käyttänyt kahta hyvää reseptiä:


Sikke Sumarin rapeakuoriset aamiaissämpylät

Viimeistä murua myöten porkkanasämpylät


Molempiin olen lisäillyt hieman leseitä, kaurahiutaleita ja mitä kaapissa sattuu olemaan. 


Taikina säilyy jääkaapissa ohjeiden mukaan viikon, oman kokemukseni mukaan viides päivä on ok, mutta kuudentena alkaa olla jo sellainen fiilis, että taikina menee yli. Parhaimmillaan takina on 2.-4. aamuna. Sämpylät siis paranevat, kun taikina saa rauhassa kypsyä.


Aamulla taikinasta lusikoidaan uuninpellille niin monta sämpylää kuin tarvitsee ja antaa niiden paistua aamutoimien aikana. Kuvissa taikina sekoittamisen jälkeen, aamulla ja valmiit kuumat sämpylät.











Kommentit