Monenlaisia pullia

Näin laskiaisen kunniaksi halusin kokeilla ruotsalaisten laskiaispullien tekoa. Kyseessä on siis semla eli fastlagsbulle tai fettisdagbulle, hetvägg jos upotetaan kuumaan maitoon. Bongasin reseptin Facebookin ruokaryhmästä Mummojen reseptit jakoon. Ryhmässä jaetaan muitakin kuin mummojen reseptejä ja siellä aina tulee vastaan aina jotain kotiruokaa, jota en ole kokeillut. Tämä pullaresepti oli aivan erilainen kuin mitä normisti teen.


Ilmavat pullat eli semlat

50 g tuorehiivaa murustellaan ja liotetaan 2½ desiin kylmää maitoa.

2 munan rakenne rikotaan toisessa kulhossa ja sekoitetaan maitoon.

Lisätään:

1 dl hienoa sokeria

1 rkl leivinjauhetta

2 rkl jauhettua kardemummaa (parasta on morttelissa tuoreeltaan jauhettu)

1 tl suolaa

ja vähitellen 650 g jauhoja


Taikinaa vaivataan käsin isossa kulhossa tai leivinpöydällä 10 min.

Lisätään 200 g pehmeää voita.

Vaivataan 20 minuuttia. Pullan leipominen on kuntoilua. Vaivaamisen ansiosta muodostuu sitko ja taikinasta tulee vähitellen kiinteä, helposti leivottava pallero.


Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 20 min. leivinliinan alla. Vaivaa tämän jälkeen taikinaa ja jaa se 12-18 osaan riippuen siitä, miten isoja laskiaispullia haluat. Leivo pyöreiksi pulliksi ja laita kohoamaan pellille, leivinliina päälle ja mielellään uuniin, jonka lämpötila on 37 astetta tai vähän yli. Anna kohota 2 h. Pitkä kohoamisaika ja iso määrä kohtotusaineita liittyy siihen, että taikinassa on niin paljon voita. Voitele pullat munalla ja koristele sokerilla. Paista 220 asteessa 10-12 min. tai kunnes väri on sinulle sopiva.



Nämä pullat ovat todella ilmavia ja suutuntuma muutenkin erilainen kuin mihin on suomalaisen pullan kanssa tottunut. Maku muistuttaa voipullaa, mikä ei ole ihme, kun ajattelee tuota voimäärää!



Tämän laskiaisen pullat nautimme kävelyretkellä Ruissalon Saarronniemen rannalla.


***


Tavalliset pullatkin voi tehdä eri tavalla kuin yleensä. Tässä Kakkuviikarin vispailua -sivustolla esitellään niksinä se, että kaikki aineet laitetaan kulhoon yhtä aikaa ja annetaan yleiskoneen työstää taikinaa puoli tuntia. Pullat leivotaan levon jälkeen ja kohotetaan vain kerran, jotta hiiva jaksaa toimia. Tässä tekotavassa on monta asiaa toisin kuin olen oppinut. En ole vielä ehtinyt tätä kokeilla, mutta on vuorossa seuraavan leipomiskerran tullen.


***


Sain ystävältäni Kirsiltä vinkin pullataikinasta, joka on piirun verran kevyempi kuin edelliset. Tämäkin raejuustopulla menee kokeiluun:


1 dl maitoa

1 pkt tuorehiivaa

1 dl juoksevaa margariinia

1 prk (200 g) raejuustoa

1 muna

0,75 dl sokeria

0,5 tl suolaa

n. 7 dl vehnäjauhoja


***


Toiselta ystävältäni Johannalta sain puolestaan ohjeen virolaisiin rahkapulliin:


Taikina:

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

100 g sokeria

1 tl suolaa

500 g vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

 

Täyte:

450 g ”kohupiima” (Arlan Lempi-rahkaa 400g purkki, sopii hyvin jos ei virolaista rahkaa saatavilla)

1,5 tl vaniljasokeria

75 g sokeria

2 munaa

2 rkl jauhoja

 

Sekoita sokeri, suola ja murennettu hiiva kunnes on ”tahnamaista”.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiivaseos siihen.

Lisää jauhot vähitellen, vaivaa n. 10 minuuttia (taikina saa olla mukavan löysää).

Lisää voi.

Anna kohota vähintään 30 min.

Muokkaa taikina pötkyläksi, leikkaa paloiksi ja pyöritä 12-14 pullaa, anna kohota liinan alla 10 minuuttia.

Valmista täyte, eli sekoita kaikki aineet.

Paina pullien keskiosaan ympyrä juomalasin avulla, mahdollisimman ohuita siitä keskeltä.

Lisää täyte.

Paista 200 asteessa 15 minuuttia.


***


Pullataikinoita ja leivontatyylejä on hauskasti erilaisia. Pullataikinassa rasvan voi korvata öljyllä, munan voi jättää pois kokonaan ja osa käyttää nesteenä kookosmaitoa, kauramaitoa tai vettä. Niin tai näin - mikään ei voita tuoreen pullan tuoksua! Mikä on sinun lempipullasi?


 


Korvapuustien täytteenä on kanelia, fariinisokeria, vaniljasokeria ja pähkinärouhetta. Bostonkakussa täytteenä on tällä kertaa luumumarmeladia.


Kommentit