Smørrebrød - herkkuleivät

Söin tanskalaisia leipiä ensimmäisen kerran 15-vuotiaana sukulaisten luona Tanskassa. Lounaalla saatettiin istua parikin tuntia kaikenlaista jutellen ja samalla jokainen kokoili itselleen mieleisiä leipiä. Pari viikkoa tuonikäisenä toisessa maassa oli muutenkin ikimuistoinen kokemus - leivät olivat yksi osa elämystä. Rakastan edelleen Tanskassa käymistä, kaikenlaisen nähtävän ja aivan loistavien ravintoloiden vuoksi. Paras paikka leipien syömiseen Köpenhaminassa on mielestäni kauppahalli. Muutama erilainen leipä, kylmä olut tai lasi viiniä ja ulos istuskelemaan (jos ilma sallii). Ihana levähdys kaupunkia katsellessa. Hallissa on paljon muutakin nähtävää ja osteltavaa. Viime matkalta mukaan lähti pullollinen tanskalaista punaviiniä! Se osoittautui yllättävän hyväksi löydöksi.



Kotona teemme tanskalaistyyppisiä leipiä toisinaan alkupalaksi - mutta erityisesti joululomalla aamuisin. Eiväthän ne perinteisesti suomalaiseen jouluun kuulu, eivätkä meilläkään alun perin. Jotkut traditiot vain syntyvät vahingossa ja sitten niistä ei henno luopua. Meillä leipien tekeminen alkoi siitä, kun lapset olivat teini-iässä ja nukkuivat joululomalla pitkään. Me vanhemmat teimme leipiä ja nautimme aamurauhasta. Pitkään tapa oli meidän kahden salainen herkkuhetki, kunnes joku lapsista heräsi aikaisemmin - ja nykyään leivistä on paisunut aika iso juttu... 


  

Lapsuudenperheessäni syötiin joulupöydässa erilaisia leikkeleitä. Siitä luovuimme omassa perheessäni, koska jouluaattona ei kertakaikkiaan jaksa määräänsä enempää ruokaa. En kuitenkaan pystynyt luopumaan astetta parempien leikkeleiden ostamisesta, koska se kuului lapsuudenjouluun. Niinpä leikkeleet löysivät uuden paikansa herkkuleipinä. Joulun salaatit, kuten itse tehty punajuurisalatti ja Waldorf sopivat mainiosti leipien päälle, samoin kuin hillosipulit, kuivattu sipuli, maustekurkut, aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja yritit. Majoneesi, sinappi, remoulade, hillokkeet ja muut vastaavat maustetut kastikkeet esiin! Viime jouluna löysimme tähän tarkoitukseen paikallisen Inkisen puutarhan artesaanituotteet. Itsepalvelumyymälästä tuotteet voi käydä ostamassa silloin, kun itselle sopii.


 

 


Kommentit